رهنامۀ رهنامه
«رهنامه پژوهش»، نقطه شروع تحول حوزه را در بازسازی فرهنگ علمی حوزه میداند. چرا که تا فرهنگ علمی حوزه، اصلاح نشود، هر اقدام تحولی دیگر، عقیم خواهد ماند. این حقیقت، بخاطر خاصیت فرهنگ است. فرهنگ یک جامعه، نظام ارزشی و رفتاری متناسب با خود را در متن جامعه بسط میدهد و ملاک پسندها و ناپسندهای اجتماعی قرار میگیرد.
به عنوان مثال، تا زمانی که حوزه، از شیوهها و روشهای نو استقبال نمیکند و خودآگاه یا ناخودآگاه، در مقابل تغییرات، مقاومت میکند و بیشتر به حفظ دارائیهای موجود گرایش دارد، دامنه اقدامات تحولگرا، بسیار محدود خواهد بود. اما اگر این ویژگی در فرهنگ حوزه، تجلی یابد و حوزه، تغییر و تحول را بپسندد و بدان گرایش یابد، کاملاً زمینه لازم برای تحول، ایجاد میشود. در چنین فضایی است که میتوان با طیب خاطر، در هر عرصهای، گزینه های مختلف را برای اقدامات تحولساز، مطرح کرد و در فضائی علمی و آزاد، آنها را میان نخبگان حوزه به بحث گذاشت و بسوی بهترین انتخاب و تفاهم و انسجام بیشتر، حرکت کرد.
بر این اساس، «رهنامه پژوهش» بنا دارد در مستوای فرهنگ علمی حوزه گام نهد و رسالت خود را تلاش در جهت «ارتقاء فرهنگ علمی حوزه» تعریف کرده است و در این راستا، بنا دارد مؤلفه ها و رویکردهای فرهنگساز و حرکتبخش را مورد مطالعه و بررسی قرار دهد.
این سلسله مباحث، از بحث «خودباوری» که موضوع این شماره است، آغاز میشود و ان شاء الله در شماره های بعدی، با عناوینی چون «تفکرگرایی»، «آزاداندیشی» و «عینیت گرایی» پی گرفته خواهد شد.